
D Vitamini Eksikliği Ağız Kanserine Yol Açabilir
Ağız Sağlığını Tehdit Ediyor
D vitamini eksikliği, sadece kemik sağlığını değil, aynı zamanda diş çürükleri, dişeti hastalıkları, diş kaybı, diş raşitizmi, çene kemik erimesi ve hatta ağız kanseri gibi ciddi ağız sağlığı sorunlarını da etkileyebilir. Bu konuda önemli uyarılarda bulunan Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, D vitamini eksikliğinin yol açabileceği hastalıklar hakkında detaylı bilgi verdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlası D vitamini eksikliği riski altında bulunuyor.
Kapalı Ortamlarda Çalışanlar
D vitamini eksikliği riski altında olan kişileri sıralayan Prof. Dr. Özkan, kapalı ortamlarda çalışanlar, koyu tenli bireyler (cilt pigmentasyonu nedeniyle D vitamini üretimi azalır), 50 yaş üzeri bireyler, hamile ve emziren kadınlar, vegan beslenenler ve balık, yumurta gibi D vitamini kaynaklarını tüketmeyenlerin bu risk grubunda olduğunu belirtti. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre, özellikle kış aylarında Türk toplumunun D vitamini seviyesi düşük seyretmektedir. Güneş ışığına yeterince maruz kalmamak, yanlış beslenme alışkanlıkları ve modern yaşam tarzı nedeniyle dünya genelinde ve halkımızın yüzde 80’inde D vitamini eksikliği mevcut olduğunu ifade etti. Bu durum sadece genel sağlığı değil, aynı zamanda ağız, diş, diş eti ve çene kemik sağlığını da ciddi şekilde tehdit etmektedir.
Kanserli Hücreleri Etkili Bir Şekilde Yok Edemez
D vitamini eksikliğinin ağız kanseri riskine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, D vitamini eksikliği olan çocuklarda dişlerin düzgün bir şekilde gelişmediğini ve daha kırılgan olduğunu vurguladı. Ayrıca, çene kemiğinin yeterince sertleşmemesi dişlerin yanlış hizalanmasına neden olabilir. Çocuklukta yeterli D vitamini alınmazsa, yetişkinlikte diş eti hastalıkları, çene kemiği erimesi ve erken diş kayıpları kaçınılmaz hale gelir. D vitamini yeterli seviyede olduğunda, diş minesi daha güçlü olur ve çürük oluşma riski önemli ölçüde azalır. Tükürük içeriği de iyileşerek dişleri koruyan minerallerin yeniden depolanmasına yardımcı olur. Ağız kanseri riski, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ağız içinde iyileşmeyen yaralar ve kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu artar. D vitamini eksikliği, kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığı için vücut, kanserli hücreleri etkili bir şekilde yok edemez.
“Geri Dönülemez Şekilde Etkileyebilir”
Dişlerinizi ve kemiklerinizi korumak için yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Özkan, D vitamini seviyenizi ölçtürmenizi, özellikle diş eti problemleri yaşıyorsanız, önerdi. Güneş ışığından yararlanmak için haftada en az 3 gün, 15-20 dakika güneş ışığına maruz kalmanız gerektiğini belirtti. D vitamini yönünden zengin besinler tüketmeniz gerektiğini, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi besinlerin bu açıdan önemli olduğunu vurguladı. Düzenli diş hekimi muayenesine gitmenizi, ileri diş eti hastalıklarının erken teşhis edilirse geri döndürülebilir olduğunu belirtti. Gerekirse hücresel seviyeye indirgenmiş D vitamini takviyesi almanız gerektiğini söyledi. Dişlerinizi kaybetmeden önce, vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri almanız gerektiğini ifade etti. D vitamini, ağız sağlığını koruyan görünmez bir kalkan gibidir ve eksikliği zamanla diş ve çene kemik sağlığınızı geri dönülemez şekilde etkileyebilir. Sağlıklı bir gülümseme için D vitamini seviyenizi önemsemeniz gerektiğini belirtti.