Evde Kedi Tuvaleti Kokmaması için Ne Yapmalı?
Evde kedi beslemek harika bir deneyimdir. Fakat kedi sahiplerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri, kedi tuvaletinden kaynaklanan kötü kokulardır. Kediler, doğaları gereği temiz hayvanlar olsa da tuvalet ihtiyaçlarını giderdikleri kum kabı düzenli olarak temizlenmediğinde hoş olmayan kokular yayılabilir. Peki, 20 lt kedi kumu ile kokma işleminin nasıl önüne geçilir?
Kedi Kumu Seçimi Önemlidir?
Kedinizin tuvalet alışkanlıklarında en önemli etkenlerden biri, kullandığınız kedi kumudur. Kedi kumu seçimi, evde oluşabilecek kokuyu kontrol altına almak için hayati önem taşır. Kokusuz ve topaklanan kumlar, idrar ve dışkı ile temas ettiğinde hızlı biçimde topaklanarak kokunun yayılmasını önler. Özellikle kokuyu emme kapasitesi yüksek olan bentonit ya da silika kumları tercih edebilirsiniz.
20 lt kedi kumu modelleri, kedinizin idrarını hızla emerek nemi hapsetmekle beraber koku oluşumunu minimuma indirir. Kumun düzenli olarak temizlenmesi, kötü kokuların evin içine yayılmasını engellemenin bir diğer önemli adımıdır.
Kedinizin sağlığına zarar vermeyecek ve tuvalet alışkanlıklarını bozmadan doğal bir içerik sunan kedi kumları da tercih edilebilir. Doğal kedi kumları gerek kokuları hapsedici özellikleri gerekse de çevre dostu yapılarıyla koku sorununa çözüm oluşturur. Bununla beraber kedi kumunu belirli aralıklarla tamamen değiştirmek de kokunun kalıcı hale gelmesini önler.
Kum Kabını Düzenli Temizleyin
Kum kabının temizliği, kedi tuvalet kokularını kontrol altında tutmanın en önemli yollarından biridir. Kedi kumunu her gün temizlemeniz kedinizin hijyenik bir ortamda tuvalet ihtiyacını karşılamasını sağlamakla beraber evdeki kokuyu en aza indirir. Günlük olarak kum kabındaki topaklaşan idrar ve dışkıyı temizlemek, kokunun yayılmasını önlemenin yanı sıra kedinizin de tuvalet kabını rahatça kullanmasına olanak tanır.
Haftalık olarak ise kedi kumu 20 lt kum kabının tamamını boşaltarak, kabı dezenfekte etmek koku oluşumunu büyük ölçüde engeller. Dezenfekte işlemi sırasında kimyasal ürünlerden kaçınarak doğal temizlik malzemeleri kullanmak kedinizin sağlığı açısından güvenli olduğu gibi kum kabındaki kokuların giderilmesine yardımcı olur. Temizlik sonrası kum kabını iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız. Çünkü nemli bir ortamda koku daha çabuk yayılabilir.
Tuvalet Kabı Yerleşimine Dikkat Edin
Kedi tuvaleti kokusunu minimize etmeniz için tuvalet kabının konumlandırılması da önem taşır. 20 lt kedi kumu kabını evin en çok kullanılan alanlarına yerleştirmeniz, koku yayılmasını daha belirgin hale getirebilir. Bunun yerine de iyi havalandırılan, kediye özel bir alan oluşturabileceğiniz bir noktaya yerleştirmek daha etkili olacaktır. Havalandırma, koku birikmesini önlemenin temel yollarından biridir ve düzenli olarak yapılması gerekir.
Tuvalet kabının bulunduğu bölgeye kokuyu hapseden doğal oda kokuları ya da koku giderici spreyler koyarak kötü kokuların yayılmasını engelleyebilirsiniz. Bahsi geçen spreyler, evin genel atmosferini bozmadan koku sorununun önüne geçer. Yine de spreylerin veya kokuların kedinizin sağlığına zarar vermeyecek doğal içerikli olmasına dikkat etmek son derece önemlidir.
Kedinizin Beslenmesine Dikkat Edin
Kedi tuvaleti kokusunun kaynağı sadece kedi kumu 20 lt ve temizlikle ilgili değildir. Kedi kumu 20 lt dışında kedinizin beslenme alışkanlıkları da kokunun şiddetini etkiler. Kedinizin sindirim sistemi sağlıklı değilse, dışkı daha keskin bir kokuya sahiptir. Bunun önüne geçmek için kedinize dengeli ve kaliteli mama vermeniz gerekir. Kedinizin yaşına ve sağlık durumuna ideal bir beslenme programı genel sağlığını ve de tuvalet kokusunu olumlu yönde etkiler.
Kalitesiz ve besin değeri düşük mamalar, kedinizin sindirim sistemini zorlayarak kötü kokulu dışkıların oluşmasına sebebiyet verir. Sindirimi kolay ve yüksek proteinli mama çeşitleri, bu sorunu büyük ölçüde azaltır. Öte yandan kedinizin su tüketimi de dikkat çeker. Yeterince su içmeyen kedilerde idrar yoğunluğu artarak son derece keskin bir koku yayılır.