- Amazon, yeni teknoloji silahlanma yarışında bir avantaj arayışı içinde, yapay zeka destekli bir girişime milyarlarca dolar daha harcıyor.
- Teknoloji ve bulut devi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ilk 1,25 milyar dolarlık çekine ek olarak Anthropic’i desteklemek için 2,75 milyar dolar daha harcayacağını söyledi.
- Bu, bulut sağlayıcıların yeni bir teknoloji devrimi olarak görülen şeyde önde kalmak için harcama çılgınlığının en sonuncusu.
Amazon, yapay zeka yarışında avantaj elde etmeye çalışırken, otuz yıllık tarihindeki en büyük dış yatırımını yapıyor.
Teknoloji devi, üretici yapay zekada öncü olarak görülen San Francisco merkezli bir startup olan Anthropic’i desteklemek için 2,75 milyar dolar daha harcayacağını söyledi. Bu startup’ın kuruluş modeli ve chatbotu Claude, OpenAI ve ChatGPT ile rekabet ediyor.
Şirketler, Eylül ayında ilk 1,25 milyar dolarlık yatırımı duyurmuştu. O sırada Amazon’un 4 milyar dolara kadar yatırım yapacağını belirtmişti. Çarşamba günkü haber, Amazon’un bu finansmanın ikinci dilimini işaret ediyor.
Şirketin açıklamasına göre Amazon, şirkette azınlık hissesini koruyacak ve Anthropic yönetim kurulunda yer almayacak. Anlaşma, yapay zeka girişiminin bir kaynağa göre 18,4 milyar dolar olan son değerlemesine göre yapıldı.
Anthropic, geçtiğimiz yıl içinde yaklaşık 7,3 milyar dolar değerinde beş farklı finansman anlaşmasını kapattı. Şirketin ürünü, hem iş dünyasında hem de tüketici dünyasında OpenAI’ın ChatGPT’si ile doğrudan rekabet ediyor. OpenAI’dan ayrılan yöneticiler ve çalışanlar tarafından kuruldu.
Amazon yatırım haberi, Anthropic’in (en hızlı ve en güçlü olduğunu iddia ettiği) en yeni yapay zeka modelleri paketi Claude 3’ü piyasaya sürmesinden haftalar sonra geldi. Şirket, yeni modellerinin en yeteneklisinin lisans düzeyindeki bilgiler, yüksek lisans düzeyinde muhakeme ve temel matematik gibi endüstri kıyaslama testlerinde OpenAI’ın GPT-4 ve Google’ın Gemini Ultra’sını geride bıraktığını söyledi.
AWS bulut sağlayıcısında veri ve yapay zeka başkan yardımcısı Swami Sivasubramanian, “Üretken Yapay Zeka, çağımızın en dönüştürücü teknolojisi olma yolunda ilerliyor. Anthropic ile stratejik işbirliğimizin müşterilerimizin deneyimlerini daha da iyileştireceğine inanıyoruz ve bizi heyecanlandıran geleceği merakla bekliyoruz,” dedi.
Amazon’un hamlesi, yapay zeka yarışında önde kalmak için bulut sağlayıcılar arasındaki harcama furyasındaki son gelişme. Aynı zamanda Anthropic’in sermaye yapısına bir hafta içinde gelen ikinci güncelleme. Geçtiğimiz Cuma günü, iflas başvuruları, kripto borsası FTX’in Anthropic’teki hissesinin çoğunu bir grup alıcıya satmak için bir anlaşma yaptığını gösterdi ve geçtiğimiz hafta CNBC’deki bir raporu doğruladı.
Üretici yapay zeka nedir?
Üretken yapay zeka terimi bir gecede ana akıma ve iş diline girdi. Alan geçtiğimiz yıl patladı ve PitchBook’a göre 2023’te yaklaşık 700 anlaşmada rekor düzeyde 29.1 milyar dolar yatırım yapıldı. OpenAI’ın ChatGPT’si ilk olarak 2022’nin sonlarında teknolojinin insan benzeri dil ve yaratıcı içerik üretme yeteneğini sergiledi. O zamandan beri, OpenAI, Fortune 500 şirketlerinin %92’sinden fazlasının finansal hizmetler, yasal uygulamalar ve eğitim gibi sektörlerde platformu benimsediğini açıkladı.
Amazon Web Services gibi bulut sağlayıcıları hazırlıksız yakalanmak istemiyor. Bu onlar için simbiyotik bir ilişki.
Anlaşmanın bir parçası olarak Anthropic, AWS’yi ana bulut sağlayıcısı olarak kullanacağını açıkladı. Ayrıca temel modellerini eğitmek, oluşturmak ve uygulamak için Amazon çiplerini kullanacak. Amazon, sonunda Nvidia ile rekabet edebilecek kendi çiplerini tasarlıyor.
Microsoft, OpenAI’ya yaptığı yüksek profilli yatırımla kendi harcama çılgınlığını yapıyor. Start-up’un değerlemesi 29 milyar doları aştığından, Microsoft’un OpenAI bahsinin 13 milyar dolara yükseldiği bildiriliyor. Microsoft’un Azure platformu da OpenAI’ın bilgi işlem gücü için özel sağlayıcısı konumunda. Bu, girişimin başarısının ve yeni iş akışının Microsoft’un bulut sunucularına geri aktığı anlamına geliyor.
Bu arada Google, Google Cloud için kendi anlaşmasıyla Anthropic’i de destekliyor. Google, Anthropic’e 2 milyar dolar yatırım yapmayı kabul etti. İlk etapta 500 milyon dolar nakit, kalan 1,5 milyar dolarlık kısım ise zaman içinde yatırılacak. Salesforce de destekçiler arasında.
Anthropic’in bu ayın başlarında duyurulan yeni model paketi, şirketin ilk kez üretken yapay zekaya fotoğraf ve video yetenekleri gibi seçenekler eklediği “çok biçimliliği” sunduğu anlamına geliyor.
Ancak çok biçimlilik ve gittikçe daha karmaşık hale gelen yapay zeka modelleri de daha fazla potansiyel risk anlamına geliyor. Google, kullanıcıların tarihsel yanlışlıkları ve sosyal medyada geniş çapta dolaşan sorgulanabilir yanıtları keşfetmesinden sonra, yakın zamanda Gemini chatbotunun bir parçası olan yapay zeka resim oluşturucusunu çevrimdışı hale getirdi.
Anthropic’in Claude 3’ü resim oluşturmuyor. Bunun yerine, yalnızca kullanıcıların analiz için resim ve diğer belgeleri yüklemesine izin veriyor.
Anthropic’in kurucu ortağı Daniela Amodei bu ayın başlarında CNBC’ye şunları söyledi: “Tabii ki hiçbir model mükemmel değil ve bence bunu baştan söylemek çok önemli. Bu modelleri olabildiğince yetenekli ve güvenli olmanın kesişim noktası haline getirmek için çok özenle çalıştık. Tabii ki modelin hala ara sıra bir şeyler uydurduğu yerler olacaktır.”
Amazon’un Anthropic’ten önceki en büyük girişim bahsi ise 1,3 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı elektrikli araç üreticisi Rivian olmuştu. Bu da stratejik bir işbirliğiydi.
Pitchbook’a göre, daha fazla antitröst incelemesi karşısında bu ortaklıklar artıyor. Muazzam Yedili (Amazon, Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Meta ve Tesla) tarafından yapılan satın almalardaki düşüş, girişim tarzı yatırımlardaki artışla dengelenmiştir.
Büyük Teknoloji’nin yatırımları
Pitchbook’a göre, bu yedi teknoloji şirketinin yapay zeka ve makine öğrenimine yaptığı yatırımlar geçen yıl 4,4 milyar dolardan 24,6 milyar dolara yükseldi. Aynı zamanda, Büyük Teknoloji’nin M&A anlaşmaları 2022’deki 40 anlaşmadan geçen yıl 13’e düştü.
Pitchbook’ta yapay zeka analisti olan Brendan Burke bir röportajda, “Potansiyel yıkıcı inovasyonlara yatırım yapmak için bir tür ‘paranoya motivasyonu’ var. Diğer motivasyon ise satışları artırmak ve diğer şirketin ürününü kullanma olasılığı yüksek şirketlere yatırım yapmak. Rakipten çok iş ortağı olma eğilimindeler,” diyor.
Büyük Teknoloji’nin yapay zekada yaptığı harcama çılgınlığı, bu anlaşmaların görünüşte döngüsel doğası nedeniyle eleştiriliyor. Yapay zeka girişimlerine yatırım yaparak, bazı gözlemciler (Benchmark’tan Bill Gurley dahil) teknoloji devlerini, sırayla gelir olarak görünebilecek bulut işlerine para aktarmakla suçladı. Gurley bunu “kendi gelirlerini artırmanın” bir yolu olarak nitelendirdi.
ABD Federal Ticaret Komisyonu, Microsoft’un OpenAI anlaşması ve Google ve Amazon’un Anthropic yatırımları dahil olmak üzere bu ortaklıklara daha yakından bakıyor. Bazen “yuvarlak seyahat” olarak adlandırılan şey, özellikle amaç yatırımcıları yanıltmaksa, yasa dışı olabilir.