web analytics
geo5 son dakika haberler

Amerikan Menşeli Mikroçip Yapmak İçin Büyük Çaba Harcanıyor

0
55

Yarı iletkenler, video oyunlarından arabalara, süper bilgisayarlardan silah sistemlerine kadar modern ekonominin her alanına güç veren hayati bir rol oynar. Biden yönetimi, tedarik zincirinin daha fazlasını ülkeye geri getirmek amacıyla şirketlerin ABD’de daha fazla fabrika inşa etmesine yardımcı olmak için 39 milyar dolar yatırım yapıyor.

Ancak ABD tesisleri kurulduktan sonra bile, çip üretimi önemli ölçüde küresel kalacak. Amerikan yarı iletken üreticisi Onsemi tarafından üretilen ve elektrikli araçlara güç sağlamak için kullanılan bir tür çipin uluslararası yolculuğu, çip pazarına hakim olan Doğu Asya ve diğer bölgelerden ayrılmanın ne kadar zor olacağını açıkça gösteriyor.

Silikon karbür çipi olarak bilinen bu özel yarı iletkeni yapmanın ilk adımları New Hampshire’daki bir fabrikada gerçekleşiyor. Çip, Amerika’da ve başka yerlerde yollarda seyreden otomobillerde kullanılıyor. Ancak süreç bu iki nokta arasında onlarca yabancı tedarikçiye, fabrikaya, makinelere ve fikri mülkiyete bağlı kalıyor.

İlk adım, Onsemi’nin New Hampshire tesisinde Norveç, Almanya ve Tayvan’dan gelen simsiyah bir silikon ve karbon tozuyla başlıyor. Bu toz, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Japonya’dan gelen grafite ve gazlara ekleniyor, ardından güneşinki kadar yüksek bir sıcaklıkta ısıtılıyor ve milyonlarca çipin omurgasını oluşturacak bir kristal ortaya çıkıyor.

Neredeyse elmas kadar sert olan bu kristal, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya ve Japonya’dan özel makineler kullanılarak ince plakalar halinde dilimleneceği Çek Cumhuriyeti’ndeki bir fabrikaya gönderiliyor.

Bu plakalar daha sonra Güney Kore’deki ultra temiz bir fabrikaya sevk ediliyor. Burada mekanize kovalar, bu plakaları Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’dan gelen karmaşık makineler arasında taşıyor. Makineler, bilgi aktarırken elektronların hareket etmesi için yalnızca birkaç atom genişliğinde kanallar oluşturmak üzere kimyasallar, gazlar ve karmaşık ışık desenleri kullanıyor.

Plaka daha sonra küçük çiplere kesilir ve bunlar son işlemler ve testler için Çin, Malezya ve Vietnam’daki tesislere gönderilir. Ardından, çipler Çin ve Singapur’daki küresel dağıtım merkezlerine ulaşır.

Son olarak, çipler Asya ve Avrupa’daki Hyundai, BMW ve diğer otomobil üreticilerine gönderilerek elektrikli araçların güç sistemlerinde kullanılır. Diğer çipler ise Kanada, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki otomobil parça tedarikçilerine satılır.

Kıssadan Hisse

  • İlk bilgisayar çipleri Amerika Birleşik Devletleri’nde icat edildi, ancak 1960’ların sonlarında şirketler maliyet tasarrufu amacıyla tedarik zincirinin bazı kısımlarını yurtdışına taşımaya başladı. Cömert sübvansiyonlar sayesinde Asya şirketleri Batı’dakilerden daha ucuz ve daha gelişmiş çipler üretmeye başladı.

  • Bugün, Amerika’nın dünya çip üretim pazarındaki payı 1990’daki %37’den sadece %12’ye düştü.

  • Amerika Birleşik Devletleri bu önemli teknolojiyi ülke sınırları içinde yeniden canlandırmak ve tedarik zincirlerini sağlamlaştırmak için yoğun yatırım yapıyor. Ancak diğer ülkeler de çip endüstrilerine büyük yatırımlar yapmayı sürdürdüğü için, Amerika’nın yatırımları küresel tabloyu ancak belli bir dereceye kadar değiştirebilecek.