Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketinin kurucusu ve başkanı Larry Fink, BlackRock’un hissedarlarına yazdığı yıllık mektupta, Hindistan’ın altına olan düşkünlüğünün ne ülke ekonomisine fayda sağladığını ne de yatırımcılar için iyi getiriler yarattığını söyledi.
Fink, “Kasım ayında Hindistan’ı ziyaret ettiğimde, politika yapıcılarla tanıştım ve yurttaşlarının altına olan düşkünlüğüne hayıflandıklarını belirttiler. Bu emtia, Hindistan borsasının gerisinde kaldı… Altına yatırım yapmak da ülke ekonomisine yardımcı olmadı.” ifadelerini kullandı.
Altının iyi bir değer saklama aracı olabileceğini ancak ekonomik büyümeyi teşvik etmediğini söyleyen Fink, birisi parayı bankada tuttuğunda veya bir eve yatırım yaptığında ekonomik aktiviteye yol açan bir çarpan etkisi olduğunu ancak söz konusu altın olduğunda yalnızca bir kasada beklediğini belirtti.
Hindistan, değerli metalin ülke kültüründe önemli bir rol oynaması sebebiyle en büyük altın pazarlarından biridir. Düğünler ve festivaller sırasında altın satın almak uğurlu kabul edilir. Aynı zamanda güvenli bir yatırım ve zenginlik sembolü olarak görülür.
Altına yatırım yapmak; mücevher satın alma, borsa yatırım fonları ve devlet altın tahvil programları gibi birçok şekil alabilir.
Fink, altının aksine, sermaye piyasalarının önemini ve bir ülkenin ekonomik konumunu nasıl iyileştirebileceklerini, ABD sermaye piyasalarının Amerikan ekonomisindeki rolünü örnek göstererek vurguladı.
Fink, “Yoksulluktan daha fazla insanı kurtarabilecek veya yaşam kalitesini kapitalizm kadar iyileştirebilecek başka bir güç yok. İster kendimiz ister ülkemiz için finansal özgürlük konusunda en yüksek umutlarımıza ulaşmamıza yardımcı olabilecek başka hiçbir ekonomik model yok,” dedi.
Hindistan’daki altın tüketimi sürekli olarak dünyanın en yüksek seviyelerinden biri oldu. Ülkenin merkez bankası olan Hindistan Merkez Bankası, Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre Şubat ayında 4,7 ton altın satın alarak altın rezervlerini 817 tonluk rekor seviyeye çıkardı.
Ancak Dünya Altın Konseyi’nde Hindistan Araştırma Başkanı Kavita Chacko, altın fiyatlarındaki rekor seviyelerin Hindistan’da değerli metal talebine zarar verebileceğini belirtti.
Chacko, “Ülkenin yaklaşan genel seçimleri (Nisan-Haziran) sırasında altın ve nakit hareketinin yakından izleneceği düşünüldüğünde, fiyatlar yumuşasa bile önümüzdeki birkaç ayda talepte kayda değer bir artış görülmesi olası değil.” dedi.
Hindistanlıların altına olan sevgisi bir yana, ülkenin borsaları Asya-Pasifik bölgesinin en büyük kazananlarından biri oldu. Büyük kurumsal yatırımcılar, bu yıl defalarca rekor seviyelere ulaşan Hint hisse senetlerinde olumlu bir görünüm sergiliyor.