İki kaynağın isim vermeme şartıyla CNN’e belirttiğine göre, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) TikTok’u veri ve güvenlik uygulamaları konusunda soruşturuyor.
Bu soruşturma, halihazırda olası bir ABD yasağı veya Çinli ana şirketten zorunlu bir ayrılma tehdidiyle karşı karşıya olan sosyal medya platformu için bir başka sorunu temsil ediyor.
Kaynaklar, FTC’nin TikTok’u 13 yaşın altındaki çocuklardan veri toplamadan önce ebeveynleri bilgilendirmeyi ve onay almayı gerektiren Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı ihlal ettiği iddiasıyla soruşturduğunu söyledi.
Kaynaklar ayrıca, kurumun TikTok’un kullanıcı verilerine Çin’deki kişiler tarafından erişilemeyeceği şeklindeki iddiasıyla FTC Yasası’nın “haksız veya aldatıcı” ticari uygulamaları yasaklayan kısmını ihlal edip etmediğini de araştırdığını belirtti.
Kaynaklardan birine göre, FTC önümüzdeki haftalarda TikTok aleyhine dava açabilir veya şirketle anlaşma yoluna gidebilir. Politico, soruşturma haberini daha önce vermişti.
Soruşturma sorulduğunda, FTC Halkla İlişkiler Direktörü Douglas Farrar “Yorum yok” yanıtını verdi. TikTok da henüz yorum talebine yanıt vermedi.
TikTok ABD’de Varoluşsal Bir Tehdit İle Karşı Karşıya
FTC soruşturması, TikTok’un ABD’de varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı bir sırada geliyor. Bu ayın başlarında, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki iki partili bir grup, TikTok’un ByteDance tarafından satılmasını veya ABD uygulama mağazalarından yasaklanmasını zorunlu kılacak bir yasanın geçmesi yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı şu anda Senato’da ve Başkan Joe Biden, masasına gelirse imzalayacağını söyledi. Ancak Senato liderleri, Temsilciler Meclisi tasarısının gecikmesine ve hatta potansiyel olarak bozulmasına yol açabilecek kasıtlı bir yaklaşım benimsediklerini belirttiler.
Çinli ByteDance firmasının sahibi olduğu kısa biçimli video şirketi, uygulamasının ABD vatandaşları için ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu iddialarını reddetti. Çin’de faaliyet göstermeyen TikTok, Çin hükümetinin ABD kullanıcı verilerine hiçbir zaman erişmediğini söyledi.
Siber güvenlik uzmanları, Çin yasalarının ByteDance’i o ülkenin istihbarat talepleriyle işbirliği yapmaya zorladığını söylüyor. ByteDance’ın TikTok’a sahip olması gerçeği, varsayımsal olarak ABD kullanıcı verilerini riske atabilir. TikTok bu sorunu gidermek için, ABD kullanıcı verilerini ABD’li teknoloji devi Oracle tarafından kontrol edilen bulut sunucularında saklamak ve ABD dışındaki çalışanların erişimini sınırlayan dahili protokoller oluşturmak gibi adımlar attı.
Kongreye Yalan Beyan
TikTok, 2022 BuzzFeed News haberinin ByteDance çalışanlarının bu bilgilere birden fazla kez eriştiği yönündeki haberinin ardından, 2022’de Kongre’ye Çin merkezli çalışanların ABD kullanıcı verilerine erişebileceğini kabul etti. TikTok CEO’su Shou Chew, geçtiğimiz yıl Kongre’deki ilk çıkışında, bazı ByteDance çalışanlarının şirket içindeki bilgi sızdıranları bulmak adına “yanlış yönlendirilmiş bir girişimin” parçası olarak belirli ABD’li gazetecileri gözetlediği için işten çıkarıldığını da kabul etti.