web analytics
geo5 son dakika haberler

İtalya, devrilme tehlikesi altındaki eğik kulenin çökmesini engellemek için harekete geçiyor

0
75

Bologna’daki Torre Garisenda, İtalya’nın diğer “eğik kulesi” haline geldi. Şimdi, kulenin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönündeki endişelerin ardından, Pisa Kulesi’nde kullanılan ekipmanlarla aynı yöntemle kurtarma planı hazırlandı.

48 metre yüksekliğindeki Garisenda kulesi, 12. yüzyılda kuzeydeki şehrin parlak döneminde inşa edildi. Ancak iki yüzyıl sonra kule eğilmeye başladı. Bugün Pisa Kulesi’nden biraz daha büyük bir açı olan dört derecelik bir açıyla duruyor. Geçtiğimiz yılın sonunda, Garisenda etrafındaki sokaklar bilim insanlarının hareket ve çatlak olup olmadığını izlemek için geçici olarak kapatıldı ve kulenin çökme riskinin yüksek olduğu sonucuna varıldı.

Bologna Belediye Başkanı Matteo Lepore, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Pisa kulesini kurtarmak için daha önce kullanılan pilonların ve kabloların, Garisenda’nın çökmesini önlemeye yardımcı olmak için uyarlanmış çelik iskele ile birlikte konuşlandırılacağını duyurdu.

Lepore bir basın toplantısında, “Bu, kuleyi güvenli hale getirmeyi mümkün kılacak.” dedi. Bunun, Garisenda’nın yanında duran daha uzun bir yapı olan Asinelli Kulesi’nin halka yeniden açılmasına izin verebileceğini söyledi.

Lepore, “2025 ve 2026’da henüz planlanması gereken daha fazla güçlendirme ve restorasyon çalışmaları olacak” diye ekledi.

Kule ve edebiyat

Belediye başkanı, Pisa Kulesi için kullanılan ekipmanın Garisenda’ya uyarlanmasının “yaklaşık altı ay” sürmesi gerektiğini ve tüm koruma operasyonunun yaklaşık 19 milyon euro’ya (yaklaşık 20 milyon dolar) mal olacağını söyledi.

Belediyenin basın açıklamasına göre, Pisa’da kullanılan iki çelik pilon yapı dikildikten ve Garisenda’ya uyarlandıktan sonra, binanın orijinal yapımında kullanılanla uyumlu kireç esaslı harç enjeksiyonları dahil olmak üzere kulenin duvarında konsolidasyon çalışmaları başlayacak.

Ardından pilonları kuleye tutturulmuş iskeleye bağlayan kablolar sıkılarak kulenin tabanındaki gerilme seviyeleri azaltılacak.

Torre Garisenda, Pisa’daki muadilinden daha az tanınmasına rağmen, uzun zamandır Bologna’da bir turistik cazibe merkezi olmuştur. Sıra dışı açısı, Dante Aligher’in 14. yüzyıldan kalma şiiri “İlahi Komedya”da da yer almasını sağladı. Bunların yanında, daha uzun olan Torre degli Asinelli de 1,3 derecelik daha mütevazı bir eğime sahip turistik bir yapıdır.

UNESCO Dünya Mirası alanının merkezinde yer alan Pisa Kulesi, 1990’ların başında 4,5 derecelik bir eğime ulaştı. İstikrarsızlığa yönelik endişeler, devrilmesini önlemek için sekiz yıl süren uluslararası bir çabaya yol açtı.

Bugün çan kulesi, büyük ölçüde Garisenda kulesine ikinci bir hayat verecek olan çelik direkler sayesinde stabil bir anıt.